Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μ. Ασίας και του Πόντου




 Με αφορμή το διήγημα του Βιζυηνού " Το μόνον της ζωής του ταξίδιον" και τις ενότητες 35 - 39 της Ιστορίας της Γ' Γυμνασίου...


Δοκιμάσαμε γεύσεις από τη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο που έφτιαξαν οι μαθητές του Γ2...

Ατζέμ πιλάφι

ΥΛΙΚΑ (4 άτομα)
1,5 φλ. ρύζι
1 φλιτζανάκι καφέ φιδέ
3 φλ. νερό
1 κ.σ ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με το φιδέ. 
  2. Αφήνουμε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
  3. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το νερό και τον κύβο.
  4. Αφήνουμε μέχρι να πιει το νερό, στην συνέχεια απομακρύνουμε από τη φωτιά και το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για 1-2 λεπτάκια



Κουλουράκια σμυρνέικα


Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 9 κουταλάκια baking powder
  • 3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 12 αυγά
  • 3,5 φλυτζάνια φυτίνη
  • 1 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
  • 6 βανίλιες
  • 2 κρόκους διαλυμένους σε λίγο νερό για το άλειμμα

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τη φυτίνη.
  2. Βάζουμε το αλεύρι και το baking powder σε ένα μπωλ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση, όπου ρίχνουμε το μείγμα μας.
  3. Ανακατεύουμε λίγο και ρίχνουμε το γάλα και τις βανίλιες.
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη και ομοιογενή ζύμη.
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Πλάθουμε τα κουλουράκια (με τα δυο χεράκια) και αλείφουμε με το αυγό.
  6. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.









Κολοκυθοκεφτέδες πολίτικοι


Τι χρειαζόμαστε:

  • η ψίχα από 10 μεγάλα κολοκύθια
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
  • 3-4 φρυγανιές τριμμένες
  • 1 αυγό
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • μισό ματσάκι δυόσμο
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 150 gr regato τριμμένο
  • αλατοπίπερο

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε στο μπλέντερ το κολοκύθι να λιώσει. Το βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει καλά.
  2. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα χτυπάμε να λιώσουν κι αυτά.
  3. Τα αδειάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ, ρίχνουμε και το κολοκύθι, προσθέτουμε το αυγό, το τυρί, τη φρυγανιά, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  4. Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να κάψει και με ένα κουτάλι μεγάλο παίρνουμε από το μείγμα και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε σε πιατέλα με χαρτί απορροφητικό.






Ρεβανί πολίτικο

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 σακουλάκι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 σακουλάκι σιμιγδάλι χοντρό
  • μία κούπα ζάχαρη
  • 3 αυγά (τα χωριάτικα πάντα κάνουν διαφορά)
  • 2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
  • ένα φακελάκι baking powder
  • ένα φακελάκι μαστίχα Χίου
  • λίγη εσάνς πορτοκαλιού ή ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • ένα ξύλο κανέλας
  • μισό πορτοκάλι

Πώς το κάνουμε:

  1. Χτυπάμε τη ζάχαρη με τ'αυγά ώσπου να γίνει ένα αφράτο μείγμα,προσθέτω το γιαούρτι και την μαστίχα (χτυπημένη στο multi με λίγη ζάχαρη για να διαλυθεί).
  2. Σιγά σιγά προσθέτω τα δύο σιμιγδάλια, το baking powder και το ξύσμα.
  3. Ψήνω στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου(βλέπουμε να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα).
  4. Σε κρύο γλυκό ρίχνουμε ζεστό το σιρόπι.





Εκμέκ Κανταϊφι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. κανταϊφι
  • βούτυρο (μαργαρίνης ή οτιδήποτε άλλο )
Για την κρέμα:
  • 5 ποτήρια γάλα πλήρες
  • 3/4 ποτηριού ζάχαρη
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 3 κ.σ. καλά γεμάτες κορν φλάουρ με αλεύρι
  • 2 βαννίλιες
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • λίγα αμύγδαλα ( προεραιτικά )
Για το σιρόπι:
  • 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό
  • λίγες σταγόνες λεμόνι
Για την επικάλυψη:
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 3 κ.σ. άχνη
  • λίγα φιστίκια Αιγίνης ( προαιρετικά )

Πώς το κάνουμε:

  1. Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
  2. Ανοίγουμε το κανταϊφι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους
  3. Το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με βούτυρο
  4. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει ελαφρώς
  5. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε λίγο και το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό σιρόπι (όχι καυτά) που ήδη έχουμε δέσει βράζοντας το για 8-10 λεπτά
  6. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ με το αλεύρι και λίγο γάλα, όλα μαζί στο μούλτι
  7. Αυτό το μίγμα το ρίχνουμε στο υπόλοιπο γάλα και ανακατεύοντάς το συνέχεια το κάνουμε κρέμα
  8. Ρίχνουμε το βούτυρο και τις βαννίλιες
  9. Βάζουμε σελοφάν στην επιφάνεια της κρέμας για να μην μας κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει
  10. Την απλώνουμε επάνω από το κανταϊφι
  11. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος και την απλώνουμε επάνω από τη κρέμα
  12. Τοποθετούμε το εκμέκ στο ψυγείο για να κρυώσει σαν σύνολο και... απολαμβάνουμε το κόπο μας και τα μπράβο όλων!




Είδαμε φωτογραφίες από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη:
















































Παρακολουθήσαμε εργασίες των μαθητών :
1.








Αλλά και ντοκυμαντέρ για τη μικρασιατική καταστροφή:








Και ακούσαμε μουσικές ...

 


Ενδιαφέροντα βιβλία που μπορούμε να διαβάσουμε και ταινίες που μπορούμε να παρακολουθήσουμε, όπως προτείνει και το σχολικό μας βιβλίο:

Ο μικρασιατικός πόλεμος στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο
  • Ηλίας Βενέζης, Νούμερο 31328 (1931).
  • Στρατής Δούκας, Ιστορία ενός αιχμαλώτου(1929).
  • Διδώ Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν (1959).
  • Διδώ Σωτηρίου, Ματωμένα χώματα (1962).
  • Νίκος Κούνδουρος, 1922 (1982). Ταινία βασισμένη στο βιβλίο Νούμερο 31328 του Η. Βενέζη.
  

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου