Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Οι εγκλίσεις των ρημάτων ( Οριστική, Υποτακτική, Προστακτική)
ΟΙ ΕΓΚΛΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΡΗΜΑΤΩΝ.
Εγκλίσεις λέγονται οι μορφές που παίρνει το ρήμα, προκειμένου αυτός που το χρησιμοποιεί να εκφράσει ακριβώς το νόημα του ρήματος και αυτό που εννοεί. Οι εγκλίσεις είναι τρεις.

Η οριστική, που φανερώνει συνήθως το πραγματικό, το βέβαιο, αλλά μερικές φορές μπορεί να δηλώσει και το δυνατό, το πιθανό, ευχή ή παράκληση.(ο Κώστας τρέχει, ο σκύλος γαβγίζει, το παιδί ντύθηκε, η μπάλα χάθηκε, κ.λ.π.).
Η υποτακτική, που φανερώνει αυτό που θέλουμε ή αυτό που περιμένουμε να γίνει, το ενδεχόμενο, το επιθυμητό, αλλά και προτροπή, παραχώρηση, ευχή, το δυνατό, απορία, το πιθανό, προσταγή.(ας τρέξουμε να προλάβουμε, ας έβρεχε λίγο να δροσίσει, ας ζέσταινε λίγο, πρέπει να τρέξω στο σπίτι γρήγορα, θέλω να παίξω ποδόσφαιρο, κ.λ.π.).
Η προστακτική που φανερώνει διαταγή, προσταγή, προτροπή, απαγόρευση ή παράκληση, ευχή, έντονη περιέργεια.(τρέξτε γρήγορα, σταματήστε τις φωνές, προχωρήστε πιο μπροστά, σταμάτησε παιδί μου τα κλάματα, χόρεψε λίγο και συ, βοήθα Παναγιά μου, πήγαινε στο καλό παιδί μου, κ.λ.π.).

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/egliseis4.htmhttp://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/egliseis5.htm


http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/egliseis1.htm


http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/egliseis2.htm


http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/askisis%20nea/egliseis3.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου