Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

Οι εργασίες των μαθητών μου! ( Γυμνάσιο Μελίκης, 2012-2013) : Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων.
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ
                         ΖΩΩΝ
 


Το φυσικό μας περιβάλλον αποτελείται εκτός από τη χλωρίδα και από την πανίδα, στην οποία ανήκουν πολλά είδη άγριων ζώων (πολική αρκούδα, πάντα, φάλαινες κ.ά.) Όμως ο άνθρωπος με τη συνεχή του εξέλιξη κατάφερε να δημιουργήσει για αυτόν ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, επιβαρύνοντας όμως αρνητικά το φυσικό του περιβάλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται μόνο η χλωρίδα αλλά και η πανίδα, δηλαδή απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη άγριων ζώων.Οι διάφοροι κίνδυνοι που απειλούν αυτά τα ζώα είναι οι εξής :α) Κυνήγι διαφόρων ειδών ζώων κυρίως από ιθαγενείς στα μεγάλα τροπικά δάση.
β) Καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών και άλλων οικολογικών περιοχών από πυρκαγιές.
γ) Καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών από εκκοπές για τη δημιουργία οικισμών.
δ) Εμπόριο διάφορων ειδών ζώων.
ε) Χρήση πολλών ζώων ως πειραματόζωων καθώς επίσης και των διάφορων μελών του σώματός τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες φαρμακευτικές έρευνες.

Η Κόκκινη Λίστα περιλαμβάνει 5,205 είδη ζώων τα οποία απειλούνται, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, με αφανισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αναλυτικά τα είδη που απειλούνται έχουν ως εξής : 25 % των Θηλαστικών, 11 % των Πουλιών, 20 % των Ερπετών, 25 % των Αμφίβιων και 34 % των Ψαριών. Οι χώρες οι οποίες περιλαμβάνουν τα περισσότερα είδη απειλούμενων ζώων με αφανισμό είναι η Ινδονησία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία.Για τη διαφύλαξη και επιβίωση των υπό εξαφάνιση ειδών έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μη κερδοσκοπικές-εθελοντικές οργανώσεις. Στόχος τους είναι:    Περίθαλψη όσων άγριων ζώων βρίσκονται τραυματισμένα και ανήμπορα να επιβιώσουν, καθώς και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

    Συλλογή στοιχείων για τους κινδύνους που απειλούν τα άγρια ζώα.

    Ενεργή δράση για τον περιορισμό των κινδύνων που απειλούν τα άγρια ζώα με την ανάπτυξη προληπτικής δράσης και προτάσεων προς τους φορείς.

    Προστασία απειλούμενων ειδών (ευαισθητοποίηση αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης).

    Παρατήρηση και καταγραφή ειδών της άγριας πανίδας.Σε παγκόσμιο επίπεδο η μεγαλύτερη οργάνωση είναι η PETA και το WWF που από το 1990 έχει και ελληνικό τμήμα.

Βασικός στόχος του WWF ΕΛΛΑΣ είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Επίσης έχει διοργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως και υλοποίηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.Η PETA είναι μια εθνική μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στο να εκθέτει και να αποβάλλει κάθε κακομεταχείριση των ζώων. Ταγμένη στο να καθιερώνει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, η PETA λειτουργεί με την απλή αρχή ότι τα ζώα δεν είναι δικά μας για να τα τρώμε, φοράμε, κάνουμε πειραματόζωα ή να χρησιμοποιούμε για διασκέδαση.Άλλη μεγάλη οργάνωση είναι η GREENPEACE. Έχει τον ίδιο στόχο με τη WWF.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ:

 

    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΩΝ
    Ξεκίνησε το 1984 με έδρα την Αίγινα και έχει συμβάλει στην προστασία πολλών απειλούμενων ειδών.

    ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ασχολείται με την προστασία της καφέ αρκούδας του λύκου της αγριόγιδας και της βίδρας.

    MOm Ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1988 και ασχολείται με την μελέτη και προστασία της Μεσογειακής φώκιας.

    ΔΕΛΦΙΣ Ελληνική εταιρεία μελέτης και προστασίας δελφινιών και φαλαινών στη χώρα μας.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Στόχος της είναι η προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Ιδρύθηκε το 1982.

    ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος περιβάλλοντος και προστασίας άγριων ζώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου